2008. óta minden évben megrendezésre kerül településünkön a Tarlófesztivál. A nagyszabású önkormányzati rendezvény időpontja augusztus első szombatja. A délelőtti órákban zajlik a Tarló Hétpróba, ahol előre benyújtott nevezés alapján 4 fős csapatok mérik össze erejüket játékos feladatokban. Közben a Fényszaruiak Baráti Egyesülete által meghirdetett gasztronómiai versenyben főzőcsapatok készítenek aratóétel különlegességeket. A déli órákban jó ebédhez szól a nóta a színpadon. A hagyományápoló énekes, táncos műsorokat rövid színházi előadások színesítik. A koraesti órákban sztárvendég fellépésével zárul a program. A fesztivál helyszínén mezőgazdasági gépbemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők, helyi termékek megvásárlására nyílik lehetőség, a gyermekeket pedig kézműves foglalkozások, szalmajátszótér, pónilovaglási lehetőség, népi fajátékok várják.

A következő fesztivál programját kérjük, keresse a Programok menüpontban!

Az elmúlt fesztivál képeit kérjük, tekintse meg a Galéria menüpontban!

Tarló Hétpróba Verseny

A Tarló Hétpróba versenyen 4 fős csapatok mérik össze erejüket, tudásukat. Nevezési díj nincs. A verseny legsikeresebb csapatai és egyéni teljesítményt nyújtó játékosai értékes díjazásban részesülnek.

Néhány hasznos információ a hétpróba versenyről:

1. próba: Bálaépítés

40 db kisméretű (40 cm magas, 50 cm széles, 70 cm hosszú), 20 db feles kisméretű (40 cm magas, 50 cm széles, 35 cm hosszú), 4 db körbála (120 cm körátmérő, 120 cm magas hálós) felhasználásával (összerakásával) bárminemű látványos tárgyat, alakot, eseményt alkotni. A látványosság fokozása érdekében a csapatok használhatnak magukkal hozott kiegészítőket (pld. textil, faanyag stb.). Az alkotások a rendezvényt követően a helyükön maradnak látványosság céljából, így a hozott kiegészítők egyszer használatosak, azokat a csapat nem kapja vissza. A bálaépítéshez a rendezők által biztosított emelővillás targonca segítségét igénybe lehet venni. Fontos, értékelendő szempont a stabil, látványos, ötletes bálakompozíció kivitelezése. Az alkotást 5 fős zsűri értékeli.

2. próba: Körbálagurítás

Egy kb. 220 kg-os körbálát 2 főnek 50 méter hosszan kell gurítani, megkerülve egy körbálát és vissza a rajthelyre, az elért idő függvényében kapják a pontot a csapatok.

 

 

 

3. próba: Szalmabálarakás egymás tetejére

Két főnek adott időre minél több kisméretű (40 cm magas, 50 cm széles, 70 cm hosszú) bálát kell kézzel egymásra rakni. A csapat annyiszor két pontot kap, ahány bála van egymás tetején.

4. próba: Ekefejhajító 

A csapat egy tagja fél kézzel nekifutással meghatározott helytől dobja el az ekefejet. Három kísérletből a legjobb eredmény alapján kapja a csapat a pontszámot. Minden megkezdett 10 cm 1 pontot ér.

 

 

 

 

 

5. próba: Bálaszállítás petrencerudakon

A csapat két tagja 5 db kisméretű bálát (40 cm magas, 50 cm széles, 70 cm hosszú) 50 m távolságra és vissza szállítja a rudakon a bálát, a báláknak a célba be kell érkezniük. A feladatmegoldás pontozása idő függvényében történik.

 

 

 

6. próba: Gamó célba dobás

A csapat egy tagja fél kézzel, meghatározott helytől dobja célba a 10 méterre - egy talpára alított körbálára tett fektetett körbála végébe berajzolt körökbe - a nyéllel ellátott gamót. A három dobás összesített eredménye alapján kapja a csapat a pontszámot.

 

 

 

7. próba: Meglepetés ügyességi feladat

 

Aratóétel főző verseny 2014.

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete a VII. Tarlófesztiválhoz kapcsolódóan „Aratóétel” főzőversenyt hirdet két kategóriában:

1./ gulyás
2./ pörkölt (bármilyen körettel).

Egy nevező (személy, csapat) mindkét kategóriában is nevezhet. A zsűri kategóriánként hirdet eredményt.

A főzőversenyre előzetesen július 30-ig a +36-30-337-3336 mobiltelefonon jelentkezni kell. A főzőverseny legalább 12 nevezés esetén lesz megtartva.
A főzéshez szükséges minden anyagot, eszközt a nevezőnek kell biztosítani. A főzési helyszínt a Tarlófesztivál területén a rendezők jelölik ki. A verseny kezdete, a tűzgyújtás 2014. augusztus 2-án 9 óra 30 perc.
Az elkészült ételt (egy főnek megfelelő mennyiséget) 14 óráig a zsűri sátorba kell leadni.

A benevezett egyének, csapatok a fesztivál részvevőinek kóstoló jegyet is adhatnak.

A főzőversenyt meghirdető FÉBE a zsűri döntése alapján kategóriánként az I. helyezettet 12.000,- Ft, a II. helyezettet 8.000,- Ft, a III. helyezettet 5.000,- Ft, értékű COOP vásárlási utalványban részesíti, további helyezettek oklevél és könyv elismerésben részesülnek.
Az eredményhirdetés a nagyszínpadon 15 órakor lesz. 

Tóth Tibor

Kenyérsütő verseny 2014.

Az augusztus 2-i VII. Tarlófesztiválhoz kapcsolódóan a Fényszaruiak Baráti Egyesülete kenyérsütő versenyt hirdet.
Nevezni odahaza kemencében, sütőben, kenyérsütőgépben készült házikenyérrel lehet. Amatőr kenyérsütők jelentkezését várjuk, pékségekben, pékek által sütött kenyérrel nevezni nem lehet.
A legalább félkilós kenyeret a Tarlófesztivál helyszínén (Jászfényszaru, a 32-es főút körforgalmi csomópont jobb oldalán (az elmúlt évi helyszínen)), a nagyszínpad baloldalán lévő sátorban délelőtt 10 és 11 óra között kell leadni.
A szakemberekből álló zsűri az I. helyezettet 3000,- Ft, a II. helyezettet 2500,- Ft, a III. helyezettet 2000,- Ft, a IV. helyezett 1500,- Ft értékű COOP vásárlási utalványban részesíti, a további nevezők elismerő oklevelet, könyvet kapnak.

 Az eredményhirdetés a nagyszínpadon 15 órakor lesz. 

Tóth Tibor