How Can We Help?

Sajtóhír – Pályázati felhívások óvodások és iskolások részére

Itt van most:
< Projekt főoldal

Sajtóhír

Jászfényszaru Város Önkormányzata a Klímabarát Települések Szövetségével konzorciumban „Klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Jászfényszarun” címmel (projektazonosító: KEHOP-1.2.1-18-2018-00145) sikeresen pályázott a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, így 19.999.580,- Ft vissza nem térítendő támogatásból helyi klímastratégia kidolgozására, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálási programok megvalósítására kerül sor 2021.09.30-ig.

2020-ra a klímaváltozás lett az egyik legkiemeltebb globális környezeti probléma a Földön. Ennek több hatását már évek óta érzékeljük, látjuk: a Föld átlaghőmérséklete nő, ezáltal a sarki és magashegységi jégtakarók és gleccserek olvadnak, felületük csökken, hatásaként emelkedik a tengerszint, emellett egyre több a szélsőséges időjárási jelenség és a természeti katasztrófa, melyek a klímaváltozással hozhatók összefüggésbe.

A legtöbb tudományos kutatás alapján a Föld klímájának jelenlegi változását – mely alapvetően természetes folyamat is-, jelentős mértékben az emberi tevékenységek során kibocsátott üvegház hatású gázok okozzák. Ilyen ÜHG például a szén-dioxid, nitrogén-oxid, metán és vízgőz is.

Míg a klímaváltozás mérséklése globális összefogással érhető el, addig a kedvezőtlen hatásokra való felkészülés – a hatások jellegének és mértékének nagymértékű területi differenciáltsága eredményeképpen – minél alacsonyabb területi szinten valósítható meg a leghatékonyabban. Kiemelten fontos ezért a térségi és helyi szintű, így a települési szintű klímastratégia kidolgozása, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást elősegítő helyi kapacitások megerősítése.

Jászfényszaru lakossága az elmúlt években szemtanúja volt az iskola, művelődési ház, az önkormányzat, a rendőrség, a teaház, a gondozási központ, az egészségház valamint az óvoda napelemekkel történő felszerelésének, amivel a városvezetés ad példát a tudatos klíma védelem hangsúlyozására. Aktív a lakosság az éghajlatváltozás helyi hatásainak lassításában amikor fákat, cserjéket ültet a közterületre, és saját kertjeikben, de kiemelten fontos tudatosítani, hogy ez a klímaváltozás lassítása.

A projekt megvalósítása során elkészül a város klímastratégiája, megalakul egy települési Éghajlatváltozási Kerekasztal, mely mellett a szemléletformálás erősítése érdekében 2 konferencia, 5 workshop, 2 térségi figyelemfelkeltő akció (fásítás), több tanulmányi verseny és tanulmányút kerül megvalósításra.
A klímaváltozás, mint globális környezeti probléma a lakosságot és ezen belül az óvodás és iskolás korosztályt is érinti, így a fent hivatkozott projekt keretében a város és térségének óvodásai, általános és középiskoláiban tanuló diákok részére logó-, fotó- és rajzpályázatok kerülnek meghirdetésre.

A pályázatokról bővebb információt a www.jaszfenyszaru.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető: Fáy Dániel (fay.daniel@jaszfenyszaru.hu, +36 57 520126)