Környezeti szemléletformálási workshopok

A Klímabarát Települések Szövetsége által elkészített módszertani útmutató alapján készülő települési klímastratégiával párhuzamosan a projekt megvalósítása során 5 db workshop kerül megrendezésre oktatási-, civil-, gazdasági-, önkormányzati szereplők, illetve a lakosság részére. A fenti rendezvényeken egy interaktív beszélgetés keretében a klímaváltozással kapcsolatos összefüggések és problémák felismertetése, az ezeket a hatásokat csökkentő megoldások feltárása és a résztvevők részére a jó gyakorlatok megismertetése a cél, azaz a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodással kapcsolatos tudásmegosztás, tapasztalatcsere, egyéni megoldások és saját ötletek megbeszélése és gyakorlatba való átültetése.

2020-ra a klímaváltozás lett az egyik legkiemeltebb globális környezeti probléma a Földön. A klímaváltozás történhet a Földön végbemenő természetes folyamatok következményeként, vagy a bolygót érő külső hatások eredményeképpen is, azonban ami most zajlik, abban az emberi tevékenység is szerepet játszik. A klímaváltozás fő oka: az ún. üvegházhatású gázok (ÜHG) légköri mennyiségének jelentős növekedése, mely következményeként az üvegházhatás fokozódik, ez pedig globális felmelegedéshez (a Föld átlaghőmérsékletének növekedéséhez) vezet. A globális felmelegedés következménye a globális éghajlatváltozás, ami a Föld éghajlatának jelentős mértékű, tartós megváltozását jelenti. Az éghajlatváltozás fokozza az időjárás változékonyságát, az éghajlatváltozás kiváltja és/vagy felerősíti a szélsőségeket, így egyre több a szélsőséges időjárási jelenség és a természeti katasztrófa, melyek mind mind a klímaváltozással hozhatók összefüggésbe.
 • szélsőségesen magas hőmérsékletek, hőhullámok
 • szélsőségesen alacsony hőmérsékletek
 • kevés nyári csapadék, szárazság / aszály
 • intenzív csapadék és villámárvíz
 • árvíz
 • belvíz
 • tömegmozgások, talajcsuszamlás
 • viharok (szélsőséges erejű szél és villámtevékenység)
 • hóviharok
 • jégesők
 • szárazsághoz köthető tüzek
Az éghajlatpolitikának három pillére van: az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése (mitigáció), a már elkerülhetetlen hatásokhoz való alkalmazkodás (adaptáció), valamint az előző kettő eléréséhez szükséges tudás, tudatosság, életmód kialakítását szolgáló szemléletformálás. Minden esetben e beavatkozási területek együttes alkalmazására van szükség az éghajlatváltozás és hatásai elleni fellépés érdekében. A Klímabarát Települések Szövetsége által elkészített módszertani útmutató alapján készülő települési klímastratégiával párhuzamosan a projekt megvalósítása során 5 db workshop kerül megrendezésre oktatási-, civil-, gazdasági-, önkormányzati szereplők, illetve a lakosság részére. A fenti rendezvényeken egy interaktív beszélgetés keretében a klímaváltozással kapcsolatos összefüggések és problémák felismertetése, az ezeket a hatásokat csökkentő megoldások feltárása és a résztvevők részére a jó gyakorlatok megismertetése a cél, azaz a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodással kapcsolatos tudásmegosztás, tapasztalatcsere, egyéni megoldások és saját ötletek megbeszélése és gyakorlatba való átültetése. INTÉZMÉNYI, TELEPÜLÉSI INTERAKTÍV TEMATIKUS SZEMLÉLETFORMÁLÁSI PROGRAMSOROZAT WORKSHOP ÖNKORMÁNYZATI MUNKATÁRSAK RÉSZÉRE A workshop időpontja: 2020. augusztus 25. (kedd) 13.00-15.00 A workshop helyszíne: Jászfényszarui Közös Önkormányzati Hivatal, 5126 Jászfényszaru, Szabadság tér 1. (Díszterem) INTÉZMÉNYI, TELEPÜLÉSI INTERAKTÍV TEMATIKUS SZEMLÉLETFORMÁLÁSI PROGRAMSOROZAT WORKSHOP PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE A workshop időpontja: 2020. augusztus 25. (kedd) 10.00-12.00 A workshop helyszíne: Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, 5126 Jászfényszaru, Szabadság út 32. Médiakampány – Kapcsolódó hírek: Mi újság Fényszarun? XXXI. évfolyam 7. szám: 2020/07. Hírlevél

Aktuális rendezvények

Jelenleg nincs aktuális rendezvény

Rendezvényekkel kapcsolatos hírek