Petrás Mária keramikus kiállítása
2018. November 16.

Az ünnep fontossága, szépsége minden alkotásán ott ragyog

 

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság hagyományos Erzsébet napi programjai keretében PETRÁS MÁRIA Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas keramikus és népdalénekes a lányával, PETRÁS ALINA keramikussal közös, adventi témájú kiállítására és beszélgetésre hívja az érdeklődő közönséget.

Időpontja: 2018. november 16-án 16:00 óra

Helyszíne: Szent Erzsébet Közösségi Ház Jászfényszaru Szentcsalád tér 2.

A megnyitón Petrás Mária és Petrás Alina énekel.

A kiállítás megtekinthető 2018. november 16 – december 31 között, minden hétköznap 10-12 és 13-16 óráig. A látogatáshoz előzetes bejelentkezés, időpont egyeztetés szükséges az alábbi telefonszámon: +36 30 579 0164

„Hitvallásom

A moldvai Diószénben születtem. Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdődött a nap, és avval is ért véget. A családok gazdagságát nyolc-tíz-tizenkét gyermek jelentette. Az öt évestől a legöregebbekig mindenkinek nélkülözhetetlen szerepe volt. Hétköznap azért dolgozott az ember erővel és szorgalommal, mert előtte állt egy-egy ünnep. Az ünnep előtt mindig nagy készülődések voltak. Az emberek kitisztították lelküket, életüket, házukat, istállóikat, ólaikat, kertjeiket, falujukat, megbocsátottak, megbékültek, misére mentek szép ünneplő ruhában, és délután megjárták egymást. Az ünnepek nagy örömmel teltek, mindent meg tudtak maguknak teremteni úgy, hogy nem voltak senkinek a szolgái. Tudták, hogy mi a rendje a világnak, mert a nap, a hold, a csillagok, az időjárás és a mélységes hitük útbaigazították őket. Akármit nem cselekedtek, akármit nem ejtettek ki a szájukon. Névtelen szentek között nőttem fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve tudtak énekelve szőni, fonni, gyönyörűen hímezni, varázslatossá tenni azt a nehéz világot. Böjttel és imádsággal, Mária erejével elmesszítették a testi-lelki bajokat. Az ő képüket szeretném példaként a világ elé tárni.” (Petrás Mária)

 

A hagyományőrző Erzsébet napi kézműves kiállítás és vásár szabadtéri helyszíne idén is a város központjában, a főtéren s a Városháza illetve a Szent Erzsébet Közösségi Ház közötti sétányon lesz. A részletes programot kísérjék figyelemmel a városi és népfőiskolai honlapokon, közösségi oldalakon, plakátokon.

Szeretettel várjuk programjainkra!

a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság nevében

Kovács Béláné Pető Magdolna