Kulturális Örökség Napja (KÖN) Jászfényszarun
2018. Szeptember 15-21.

 

   2003-ban az UNESCO elfogadta a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt. A mai napig valamivel több, mint 130 ország csatlakozott a nemzetközi egyezményhez. A Magyar Parlament 2006-ban a XXXVIII. kihirdető törvény megalkotásával lehetővé tette az egyezmény ratifikálását, melynek eredményeképpen hazánk harminckilencedikként csatlakozott az egyezményben részes államok sorába. Ezt követően Magyarországon is megrendezésre kerül a KÖN.
   Az Európa Tanács 2018. évi témaajánlata, a MEGOSZTÁS MŰVÉSZETE, arra hívja fel a figyelmet, mennyire fontos, miként mutatjuk be örökségünket. A Kulturális Örökség Európai Évében különös figyelmet fordítunk arra, hogy hangsúlyozzuk a hazai és az európai örökség közös vonásait, értékeit, szellemiségét.
   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete hét évvel ezelőtt csatlakozott a mozgalomhoz és rendezi meg helyi szinten az utóbbi években a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtárral együttműködve a Kulturális Örökség Napját Jászfényszarun.
   A helyi örökség fontos bemutató tárháza a Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény (Jászfényszaru, Somogyi Béla út 24.) szeptember 15-én 10 óra és 15 óra között a KÖN keretében várja látogatóit.
   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete
a Városi Értéktár (Szentcsalád tér 12.) közösségi termében Jászfényszaruhoz kapcsolódó legszebb nyomdai meghívókból, - ami fontos és pontos kortörténeti dokumentum - rendez kamara kiállítást. A kiállítást 2018. szeptember 17-21. között hétfőtől péntekig 9 - 12 és 13 - 17 óra között lehet megnézni.
                                                                                                                     Tóth Tibor