Díszszemle a város főterén

Forrás: Mi újság Fényszarun? 25. évfolyam 4. szám 2014. április

Díszszemle a város főterén

26. alkalommal rendezték meg a Tavaszi Emlékhadjáratot a dicsőséges tavaszi hadjárat tiszteletére. Április 2-án 15 órakor, a hatvani csata újrajátszása után Jászfényszaru főterén is felsorakoztak a huszárok, hagyományőrzők, hogy köszöntsék a város lakosságát.

Az esemény hangulatához híven a himnuszt tárogatón Vesztergáni Miklós játszotta. Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester köszöntője után Fülöp Tibor szervező oklevelet nyújtott át a városnak, amelyet először az óvodások vehettek birtokba. Dr. Pelyach István történész történelmi megemlékezését követően a huszárok leszálltak lovaikról, hogy huszárcsákókat osszanak az ovisoknak, miközben a vendégek fogadására felsorakozott mintegy 25 jász viseletbe öltözött nagy- és kislány pogácsával kínálta a harcban megfáradt sereget.

Minden osztály nevezett a Szeretlek Jászfényszaru! festőversenyre. A nagyszerű pályamunkákat maguk az alkotók mutatták be.

A mintegy 400 egybegyűltet Pócs János országgyűlési képviselő, Jászapáti polgármestere is köszöntötte. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Püspökiné Nagy Erzsébet, Boldog polgármestere. A díszszemlén Molnár Levente hagyományőrző huszár őrnagy tett jelentést polgármesterünknek, aki Székely Tibor huszár és Pócs János kíséretében elvonult a felsorakozott hagyományőrző lovasok előtt. A templomkert körül tett felvonulás után a Városháza előtt is lehetőség nyílt a fotózásra.

Ezen a szép tavaszi napon ismét megbizonyosodhattunk arról, hogy a magyar katonai hagyományőrzés és a helyi értékek tisztelete milyen nagy hatással lehet az eljövendő nemzedék nemzeti identitásának erősítésére.

Katinka

 

Kapitányi találkozó

Forrás: Mi újság Fényszarun? 25. évfolyam 4. szám 2014. április

Kapitányi találkozó

2014. március 22-én Jászfényszaru adott otthont a hármaskerületi kapitányi tanácskozásnak. A kapitányok félévente gyűlnek össze és beszélik meg közös dolgaikat, forgószínpadszerűen a Jászság, Nagykunság, Kiskunság ad helyet a találkozóknak.

Ez a tanácskozás most először került Jászfényszarura. Ennek apropója a megújult városközpont és a szintén felújított Kaszinó, amelynek első rendezvénye a kapitányi tanácskozás.

Mintegy 40 fő tett eleget a szívélyes meghívásnak, kapitányok, kapitánynék, muzeológusok. A rendezvény 10,30-kor kezdődött Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester és Ézsiás István jászkapitány köszöntőjével. Először a vendégek IV. Béla szobrához vonultak, hiszen a jászok és kunok letelepítését neki köszönhetjük. Ezt követte a templom megtekintése, ahol Farkas Kristóf Vince adott egy komoly történelmi áttekintést. Kiss Gábor atya engedélyével Zsámboki Sándor harangozó megcsendítette a nagyharangot, amikor a vendégek beléptek a templomba. Majd a városháza következett, ahol a polgármester asszony volt a kalauz. Az ebéd Vágó Tibort és stábját dicsérte, amely után alig akart a társaság hozzákezdeni a hivatalos munkához. A kapitányi tanácskozást, amely sok aktuális kérdést érintett 14 órakor Fábián József főkapitány úr nyitotta meg. A teljesség igénye nélkül néhány napirendi pont: az éves rendezvénynaptár kialakítása, megemlékeztek az országgyűlési határozatról, amely május 6-át emléknappá nyilvánította. Foglalkoztak a határon túli magyarság (székelység) és a Hármaskerület viszonyával, a kapcsolat kialakításának lehetőségével különösképpen a hagyományőrzésben.

A kapitánynék részére - akik nem kívántak részt venni a tanácskozáson - alternatív programot biztosítottak a szervezők. Radics Flórián vezetésével virágot helyeztek el a Cigányzenész emlékműnél, és megtekintették a mellette lévő szabadidőparkot. Ezután Gere Ferenc kalauzolásával a Samsung Smart Schoolban kaptak komoly betekintést a modern elektronikába.

A tanácskozás és alternatív program végezetével kötetlen beszélgetés kezdődött némi cabernet sauvignon elfogyasztása közben. Majd 8 óra után mindenki elégedetten, a jól végzett munka tudatával távozott.

Ézsiás István

25 éve történt

Forrás: Mi újság Fényszarun? 25. évfolyam 4. szám 2014. április

25 éve történt

A budapesti Orion Rádió és Villamossági Vállalt 1988-ban - a piacgazdaság előtérbe kerülésével - a működő tőke bevonására tárgyalásokat kezdett vegyesvállalat alakítására a dél-koreai, magánkézben lévő Samsung céggel. Az elképzelés realizálásához jelentősen hozzájárult az a körülmény, hogy az egykori szocialista blokk országai közül 1989. február 1-jével a Magyar Népköztársaság felvette a diplomáciai kapcsolatot Dél-Koreával.
A tárgyalások ezt követően felgyorsultak, és 1989 első felében eredményre vezettek. A második félévben nagyjából azonos alaptőkével 50-50%-ban részvénytársaságot hoztak létre. A magyar fél a területet, épületet, a felújítással kapcsolatos épületgépészeti, víz, elektromos szükségletet biztosította. A koreai partner pedig a korszerű szállítószalagokat, mikroprocesszoros vezérlésű automatákat és a színes tévékészülékek konstrukcióját hozta.
A tényleges alapítás lebonyolítása, jóváhagyása 1989 decemberében történt meg.
Jászfényszarun a termelés 1990 áprilisában döntően az Orion VII. gyárégségből átvett 70 fővel kezdődött el.
A jászfényszarui gyár 1990 júniusában a Samsung 100 százalékos tulajdonába került.

Tóth Tibor

Jubileumi Jász Bál Jászfényszarun

Forrás: www.jaszsagonline.hu 2014.05.11. bzs

 

Ez évben Jászfényszaru adott otthont az immár 25. alkalommal megrendezésre kerülő jubileumi Jász Bálnak, mely a hagyományápolás és továbbörökítés mellett a Jászság összetartozásának erősítését is szolgálja.

A május 10-i rendezvényen zsúfolásig megtelt a városka felújított művelődési háza, mely a jászok tiszteletére elegáns kék fehér “ruhába” öltözött. A szervezők kreativitását mutatja, hogy a város Önkormányzata a jászsági települések polgármesterein, jegyzőin, jász- és kunkapitányain, illetve a város díszpolgárain kívül településenként egy-egy ifjú párt is vendégül látott, megadva ezzel a lehetőséget a fiatal generáció számára is, hogy bepillanthassanak a 19. századi polgári bálok hangulatába.

Mintha visszamentünk volna az időben. A hely, az elegancia, a korhű ruhák, mind-mind a fényes udvari bálokat idézték.

A pezsgős fogadtatás után  a vendégeket Bolla János jászkapitány köszöntötte, aki köszöntőjében kitért arra mennyire szeretné, ha ezen esemény megrendezése is településről településre szállna.

Ezt követően Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester asszony, mint bálanya köszöntötte a vendégsereget és nyitotta meg az estélyt. Megnyitó beszédében hangsúlyozva a család fontosságát, összetartóerejét.

A bál díszvendége Csomor Csilla színművész és Szabó Krisztina énekművész fellépését követően Kiss Gábor esperes mondott fohászt a jászokért és kunokért.

Az est műsorvezetői szerepében Cserháti Ágnest és Zsámboki Zsoltot köszönthették a bálozók.

A Jászság talán legrangosabb társadalmi eseményét a Borostyán Társastánc Klub műsora nyitotta meg, és ahogy az már lenni szokott, egy bál sem múlhat el bálkirálynő és bálherceg választás nélkül. Nem volt ez itt sem másként. A korona ezúttal Taczmanné Kovács Éva és Taczman Lajos fejére került.

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is jótékonysági célt szolgál a bál bevétele, hiszen a Bálkirálynő és Bálherceg új koronájának költségére fordítják. A korona a Jász Múzeum tulajdonát képezi majd.

Jászvega: a sokszínű Salátapaletta

Forrás: www.jaszsagonline.hu 2014.május 9. bzs

A Jászvega Kft. Jászfényszaru határában összesen mintegy 15 hektár kiváló minőségű földterületen gazdálkodik, hosszú évek óta kiemelkedő eredménnyel. Évtizedes szakértelmüket a saláták specialistájaként országszerte elismerik. A legtöbb ember számára a földterület csak nyűg, hiszen művelni kell. Borbély Sándorék viszont egy lehetőséget láttak benne, mert, ahogy Shakespeare mondta: „a műhöz nem csak művészet és tudás – türelem is kell”.
A Jászvega sikeréhez hozzájárul alapítóinak tudatossága abban, hogy merre tartanak, mik a határozott céljaik a vállalkozással. Mára városlakók ezreinek kerülnek asztalára az innen származó salátakülönlegességek, ezért is érdekes megtudni, mi földben terem a saláta. Erről, és a gazdaság sikeréről Borbély Sándorral, a vállalat társtulajdonosával beszélgettünk.

- Hogyan kezdett el gazdálkodni? Mióta foglalkozik ezzel a tevékenységgel?

Mint sok más őstermelő, mi is a Nagybani piacon kezdtük a szárnybontogatásunkat családi vállalkozásként. Érdekes módon először paprikával foglalkoztunk, csak ezt követően váltottunk a salátára. Ennek az oka a személyes érdeklődésem volt e változatos zöldségféle iránt, valamint az a praktikusnak mondható ok, hogy termőidejét tekintve a paprikánál sokkal gyorsabban nő és nagyobb mennyiségben termeszthető. 2005-ben, a METRO felkérésére kezdtünk állandó beszállítóként együttműködni velük, ekkor alapítottuk meg a céget Kovács Róbert kollégámmal.

- Mi minden terem a földjein? Miben más a Jászvega Kft. a többi hasonló profilú termelőhöz képest?

Elsősorban abban vagyunk különlegesek, hogy cégünk, alapítása óta magánkézben lévő, magyar gazdaság, így nem függünk az állam által kiosztott földek bizonytalan bérlési idejétől. Nem kóstolunk bele ész nélkül minden mezőgazdasági ágazatba, fő célkitűzésünk maradt a salátaféleségek széles választékának kiváló minőségű előállítása, valamint a piac igényeinek rugalmas, gyors kielégítése, az újdonságok bemutatása és a jászsági régió nevének öregbítése.

Jelenleg 15 hektáron gazdálkodunk, itt csaknem 3 hektáron fóliasátor is megtalálható, amit bio-tüzelésű kazánokkal fűtünk a téli időszakban. A területeink többi részén szabadföldi kultúrában közel húszféle salátát termesztünk, köztük rengetek salátakülönlegességet. A szabadföldi időszakban elsősorban a fejes és jégsaláta termesztése a legfőbb munkánk, ez május első hetétől november első hetéig tart.

- Honnan merítenek új ötleteket, inspirációt, hogy folyamatosan versenyképesek maradjanak?

Mindig igyekszünk igazodni kereskedelmi partnereink, és így közvetetten a fogyasztók igényeihez, az ő elvárásaik ösztönöznek minket a mind folyamatos fejlesztésben, mind pedig a legkivételesebb salátakülönlegességek nemesítésében. Tagjai vagyunk a ’Love my salad’ mozgalomnak; ez egy nemzetközi kezdeményezés, amely a termelők, a hivatásos felhasználók és a fogyasztók közötti kapcsolat létrehozásának igényét tűzte zászlajára a zöldségiparban.
Mi a Jászvega profilját aktívnak és nyitottnak álmodtuk meg, ezért örömmel szállunk be hasonló programokba és tárjuk ki szakértelmünket, valamint tapasztalatainkat minden salátabarát felé. A mozgalommal közösen mi is elindítottuk a csomagolások QR-kóddal való megjelölését, hogy a fogyasztók minél szélesebb körben tudatosítsák, helyi termelőtől származik az, amit megvesznek. Nagyszerűnek tartjuk, hogy ezen a felületen a termelők is megosztják a vásárlókkal a tapasztalatukat a zöldségtermesztéssel és betakarítással kapcsolatban, és elmesélhetik, hogy pontosan hogyan kerül az általuk termesztett zöldség a farmról az asztalokra.

- Megosztana velünk egy ilyen szakmai titkot? Például melyik a legjobbnak tartott salátájuk, és mit tehetünk, hogy megőrizzük egy ilyen kiváló alapanyag zamatát, ameddig eljut az étkezőasztalig?

Rögtön a második kérdésre válaszolva azt kell, mondjam, hogy a fejes saláta évtizedes uralmát mára megtörte a hihetetlenül sokszínű és egészséges jégsaláta, így jelenleg ez a legkeresettebb zöldségünk. Mi a megrendelés aktuálissá válásának napján reggel 8-kor vágjuk ki a salátafejeket. 7-kor még a földben vannak. Utána lemossuk vízzel, ez nagyon fontos, majd az áru átkerül a csomagolóba kiszerelésnek megfelelően, vagy ládákba, ha faládás megrendelésről van szó. Minden esetben hideg vizet használunk a mosáshoz, és kissé nedvesen szállítjuk ki a zöldségeket, hűtős teherautókban. A hideg víz az egyetlen ugyanis, ami meggátolja a saláta természetes nedvképződését, ami ha beindul, akkor a zöldség hihetetlenül hamar kiszárad. Létfontosságú tehát a salátákkal kapcsolatban ez a nedvesítő eljárás, valamint, hogy amíg lehet, hűtőben tároljuk. Így hosszabban képes megőrizni frissességét és dekoratív külső jegyeit és felhasználás előtt nem kell a levelek egy részétől megszabadulni, konyhakészre mosva máris elkészíthető.

- Voltak pillanatok a vállalkozás történetében, amelyek különösen büszkévé tették?

A folyamatra vagyok kiváltképp büszke, arra, hogy a kezdetektől tudjuk tartani az iramot a piacon és, hogy kihívói vagyunk a versenytársaknak. Büszkék vagyunk arra, hogy saját, magyar árut tudunk előállítani és szállítani, aminek igyekszünk hangot is adni az általunk tervezett és használt ládatakaró fólián.

- Mi a következő cél, amit még el szeretne érni, és kitűzött Önmaga elé?

Rövidtávon elsősorban bővíteni szeretnénk a palettát. A fejes saláta, a Lolo Rosso és Bionda, illetve a jégsaláta után most készülünk belekóstolni a jelenleg méltán népszerű minizöldségek egyik ritka képviselőjébe, a mini római, vagy tetszetősebb nevén, szív salátába. Ez a rendkívül dekoratív, ám parányi salátakülönlegesség eredetileg olyan mediterrán vidékről származik, mint Spanyolország, vagy Olaszország melegebb klímája. Nekünk most külhoni segítséggel végre sikerülhet kinemesítenünk egy olyan variánsát, ami alkalmazkodik és gazdagon terem a mi éghajlatunkon is.

- Ha nem lennének korlátok, milyen lenne álmai vállalkozása?

Azt mondhatom, hogy ez a vállalkozás maga a megvalósult álom már most is. Büszkeséggel tölt el, hogy folyamatosan tudunk termelni, jelen lenni a hazai piacon és lassan egy évtizede multinacionális vállalatok kiemelt beszállítójaként, problémamentesen működni. Ez volt az elképzelésünk és a mai napig arról álmodunk, hogy a hazai piacon való folyamatos aktív részvétel mellett minél több vevővel kerüljünk kapcsolatba és széles körben népszerűsítsük nagy gonddal termelt és válogatott salátakülönlegességeinket.

- Mi fontos önnek az életben, az emberi kapcsolataiban, ami vállalkozása stílusát is meghatározza?

Egy ekkora termőterület irányításánál már különösen fontos az együttműködés és a kölcsönös megbízhatóság, szeretünk még egy kicsit az elvárásokon felül is teljesíteni. Cégünk alakulása óta a rendeléseket aznapi szedéssel és szállítással tudjuk teljesíteni így sok más termelővel szemben előnyünk a frissesség, ami a salátaféléknél fő szempont az eladásnál.

- Mennyire fontosak önnek az üzleti kapcsolatok? Úgy érzi a METRO-ban partnerre talált vállalkozása sikeréhez?

Rendkívül fontos, hogy mindig számíthasson az ember a partnerére, hiszen egymásból élünk. Az életben viszont adódhatnak problémák, amelyek egy bizalmi kapcsolatban mindig megoldhatóak, ezért is örülök, hogy ha a munkánkban is személyes, napi kapcsolatot sikerül fenntartani a megrendelőkkel. A METRO-val való együttműködés hatalmas lépés volt anno, hogy a Nagybani piacról, mi, mint őstermelők, egy országosan is jelentős vállalkozássá válhassunk. Sokak számára óriási lehetőség az, hogy a METRO nemzetközi vállalatként sem felejtette el azt, hogy minden nagynak apró a kezdete, és fontos törekvése, hogy felkarolja és segítse a hazai termelőket az igazi sikerek elérésében.

- Ha nem ezzel foglalkozna, mi lenne szívesen?

Ennyi év után el sem tudok képzelni mást, mint a gazdálkodást. Annyi szeretet, kitartás és odaadás van részünkről a zöldségtermesztésben, amit más hivatásban már nem hiszem, hogy megtalálnék. Szakmám szerint autószerelő vagyok, de nagy szerencsémre kertész családba nősültem, így hát a piacok világától a 15 hektáros nagykereskedelmi termelésig az egész szamárlétrát bejártam és erre az útra visszatekinteni mindig nagy örömmel tölt el.

Az interjút készítette: Merlin Communications Magyarország Kft.

FELÚJÍTÁS A MŰVELŐDÉSI HÁZ NAGYTERMÉBEN FÉNYSZARUN

Forrás: www.jttv.hu 2014.04.07. Dalmadi Renáta

Felújítják a Petőfi Sándor Művelődési Ház nagytermét. A nettó 15 millió forintos beruházás magában foglalja többek közt a padló cseréjét, új lépcső beépítését, és hangstúdió kialakítását. Az Iglice Néptáncegyüttes április 26-i Jubileumi ünnepsége várhatóan már a megújult teremben kerül megrendezésre.
...
Március 3-án kezdődtek a nagyterem munkálatai. Elsőként ki kellett mindent pakolni a helységből, ezután kezdődhetett a bontás, nem kevés rombolással. Legnagyobb feladat és egyben a leglátványosabb a padló felszedése volt, az eredmény pedig okozott egy kis fejtörést.
A lépcsőt is elbontották, a régi túl meredek volt, a keskeny lépcsőfokain pedig nehéz volt fel- és lejutni, főleg a hölgyeknek hosszú szoknyában. Ennek helyére egy kevésbé meredek, de szélesebb lépcsőfokokból álló feljáró készül, alá pedig mindkét oldalra zárható tároló helyiség. A két oldalt sorakozó pihenő boxok is átalakulnak, erősebb korlátot és új padlót kapnak.
A biztonság fokozása érdekében körbe a galérián is megerősítik a korlátot, és itt alakítanak ki egy kisebb hangstúdiót is a színpaddal szemben.
Az elévült kétszárnyas ajtót is kicserélik egy szintén hangszigeteltre. Ezután már csak a festés várat magára, a falak színén nem változtatnak, a padló és a korlátok azonban elegáns bükk színt kapnak.
A munkálatok jelenleg az ütemezésnek megfelelően haladnak, előreláthatólag április 23-ig befejeződnek, így a 26-i Iglice Néptáncegyüttes Jubileumi műsor és a május 10-i Jász Bál vendégeit már a megújult teremben köszöntheti a város vezetősége.

 

26. TAVASZI EMLÉKHADJÁRAT

Forrás: www.jttv.hu 2014.04.07. Dalmadi Renáta

Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozatát, a Tavaszi Emlékhadjáratot idén 26. alkalommal valósították meg. Mintegy 100 lovas hagyományőrző – jórészt huszárok – járták be az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat útvonalát 35 település érintésével. Április 2-án a boldogi állomáson, a Hatvani csata tiszteletére rendeztek bemutatót, majd Jászfényszarun díszszemlét.
...
Április 2-án a szabadságharc, és azon belül is a hatvani csata hőseire emlékezünk. Azokra az elesett katonákra, akik kivívták számunkra a legnagyobb kincset, a szabadságot. Az 1849-es csata vitézeinek hőstette a mai napig büszkeséggel tölt el bennünket, és világra szóló példamutatást jelent.
Hort, Boldog, Hatvan és Jászfényszaru város 4 éve közösen emlékszik a magyar történelem dicső korszakára. A győztes hatvani csata tiszteletére április 2-án délelőtt Boldogon tartottak ünnepi megemlékezést az érintett települések polgármestereinek részvételével.
1849-ben ezen a napon Hatvanban kezdődött a magyar szabadságharc tavaszi hadjárata. Gáspár András és Pöltenberg Ernő maroknyi, lelkes, elszánt hadosztálya itt futamította meg először az osztrák sereget, mely Európa egyik legkiválóbban képzett serege volt. A győztes hatvani csata eredményeként a hetedik magyar hadtest biztosítani tudta a Zagyva vonal katonai ellenőrzését. Ennek emlékére játsszák újra minden évben a küzdelmeket Boldogon.
Szemünk előtt elevenedett meg a harci események sora, megszólalt az ágyú, megcsörrentek a lovassági kardok, eldörrentek a karabélyok. Az emlékhadjárat résztvevői saját korhű ruházatukkal, felszereléseikkel és történelmi fegyvereikkel idézik fel a magyar történelem legendás katonai sikereket felmutató hadi eseménysorozatát. Szépség és harmónia. Erő és határozottság. Ez tükröződik a honvédekben.
Schlik tábornok április 2-án, - ahogy ő maga fogalmazott – nyulászatra indult a magyar táborba. Ezen a napon a Pöltemberg vezette hadosztály egy életre elvette a kedvét a vadászattól.
Április 2-a délután az ünnepségsorozat következő állomására, Jászfényszarura érkeztek a Magyar Hagyományőr Világszövetség, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző szövetség alakulatai valamint a Jász Huszár Bandérium.
A hagyományőrzőket Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester fogadta a városháza előtt.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc talán egyik legfontosabb eredményét dr. Pelyach István, történész emelte ki beszédében.
Fontos, hogy a fiatal generáció is meg tanulja átérezni és értékelni a történelmi múltat. emlékhadjárat immár 26 esztendeje pont ezt szolgálja, testközelből mutatja be a kor dicső eseményeit, korhű ruházatát és tekintélyes fegyvereit.

Két évtized sikereire emlékeznek

Forrás: www.szoljon.hu 2014. március 7. 13:59 B. Cs.

Megalakulása húszéves jubileumának megünneplésére készül Jászfényszarun az Iglice Gyermeknéptánc Együttes. Az 1994-ben létrejött gyermek néptáncegyüttes alsó és felső tagozatos, valamint néhány óvodás gyermekekből tevődött össze annak idején.

Az együttes oktatói, vezetői a Jászság Népi Együttes táncosai, Péter Szilárd és Fazekasné Havrán Bettina táncpedagógusok.

A csoport tagjai majd másfél évtizede már a jászfényszarui általános iskola keretében, néptánc tagozatként sajátíthatják el a magyar paraszti tánc és zenei folklór még élő hagyományait, a táncos szokásokat, illetve megismerkednek azzal, hogy mindezt a színpadon hogyan mutassák be. A csoport rendszeres résztvevője a rangos hazai országos gyermeknéptánc-fesztiváloknak, ahol szép sikereket érnek el.

Az Iglice Gyermeknéptánc Együttes a FÉBE-bál nyitótáncát mutatta be
Fotó: Banka Csaba

Fazekasné Havrán Bettina elmondta, hogy jelenleg már közel nyolcvan diák kapcsolódott az együttes munkájához több tánccsoportban. A legközelebbi bemutató a csapat jubileumi műsora lesz a Petőfi Művelődési Házban április 26-án. A rendezvényen sokan fellépnek azok közül, akik az elmúlt két évtizedben tagjai voltak a csoportnak. Immár javában tartanak a gálaműsor próbái.

Közel félmilliárdos támogatási keretet használhatnak fel

Forrás: www.szoljon.hu 2014. február 7. 17:11 Banka Csaba

Idén ősszel már szeretnék befejezni a vállalkozói ház építését.

A napokban aláírták a jászfényszarui ipari park fejlesztését célzó kivitelezői szerződést. Mint azt Versegi László a Jászfényszarui Ipari Centrum Kft. ügyvezetője elmondta, immár a munkaterületet is átadták a kivitelező cég számára.

– Várakozásaink szerint még ebben az évben ősszel be is fejeződhet az építkezés – tette hozzá.
– A fejlesztés magában foglalja az ipari park bővítését célzó infrastrukturális fejlesztéseket. Eszerint a bővített területen az utakat, az ivóvíz és szennyvíz hálózatot, a járdákat építik ki.
A projekthez tartozik az úgynevezett vállalkozói ház megépítése. Versegi László elmondta, hogy az inkubátor házban kialakítanak tizenöt irodát, hat kisebb műhelyt, éttermet, sportolásra, illetve felfrissülésre alkalmas helyiségeket. Az épület összességében 1 ezer 634 négyzetméter területű lesz. A beruházás teljes tervezett költségvetése eléri a 727 millió forintot. A projekt megvalósításához – amelyet vállalkozói tájékoztatók, ismertetők, honlapkészítés, prospektus kidolgozás is kiegészíti – összesen 448 millió forintos támogatást nyertek el.

Idén ősszel készülhet el az új létesítmény

A központ kialakításakor a megújuló energiák felhasználására is ügyeltek. Ennek megfelelően a létesítmény tetejére napelem táblákat telepítenek, melyek együtt óránként 50 kilowattnyi áramot termelnek majd. A ház elektromos áram felhasználásának egy részért meg tudják termelni. Ezzel párhuzamosan a fűtést is korszerű, úgynevezett levegő – levegő hőcserélő rendszerrel fűtik majd létesítményt. A környezettudatosság alapvető követelményként jelent meg a fejlesztésben, így már eleve be sem vezetik a földgázt az új inkubátorházhoz.

A fejlesztés az elkövetkező hónapokban az építőiparban foglalkoztatottak számára teremt munkalehetőséget, az elkészült ház pedig remélhetőleg a vállalkozások betelepedésével és működésével teremt új munkahelyeket. Az ügyvezető hozzátette, hogy folyamatosan érdeklődnek az új lehetőség iránt a vállalkozások, ugyanakkor több rendezvényre is ellátogatnak ebben az évben, illetve tájékoztató fórumokat is szerveznek majd. Pontosan akkor lehet látni, hogy mennyi vállalkozás érkezik majd, amikor beruházás készültségi foka már magasabb lesz és pontos dátumot mondhatnak a cégeknek a vállalkozói ház megnyitásának időpontjáról, a beköltözés lehetséges dátumáról.

Jászfényszarun teljes egészében felújítják, illetve bővítik is a város egészségházát.

Nyár végére készülnek el az egészségház felújításával

Forrás: www.szoljon.hu 2014. január 29. 11:20 B. Cs.

Mint azt Tanczikó Attila, a polgármesteri hivatal munkatársa érdeklődésünkre elmondta, a kivitelezők számára a héten adják át a munkaterületet. Az előzetes megegyezés alapján várhatóan nyár végére fejezik be a munkálatokat.
A mintegy háromszázmillió forintos beruházáshoz közel hatvanmilliós pályázati támogatást nyert el a település. A munkálatok részeként teljesen kicserélik a nyílászárókat, új szigetelést kap az épület, megújítják a homlokzatot, a külső és belső burkolatokat, illetve bővítik is a létesítményt. Ezután ugyanis minden házi-, fog- és gyermekorvosi körzetnek és a védőnői szolgálatnak is külön helyisége lesz az épületben.
A felújítás idején már január 23-tól az egészségügyi alapellátást a Szabadság út 3. szám alatt lévő üzletházban biztosítja a város, változatlan rendelési időben. Szintén nem változik a rendelési idő a Dózsa György úti fogászati egységben.

A város mindennapjai régen és ma

Forrás: www.szoljon.hu 2014. január 11. 14:45 Banka Csaba

Megalakulásának húszéves jubileumát ünnepelte az elmúlt esztendőben a Fényszaruiak Baráti Egyesülete, a település várossá nyilvánításának két évtizedes jubileumához kapcsolódva.

Számos programot szerveztek, emlékművet avattak, könyvet adtak ki, közösségi eseményeket koordináltak. Tóth Tibortól, a lokálpatrióta szervezet elnökétől azonban megtudhattuk, hogy a jubileumi évet követően sem tétlenkednek.
Hagyományos rendezvényeik – mint például a FÉBE-bál, vagy az augusztus 20-i kemenceünnep – idén is a város közéletének szerves részét alkotják majd.

Tavaly ugyan elmaradt, de idén szeretnék megtartani helytörténeti táborukat, valamint 2014-ben is dolgoznak kiadványok szerkesztésén. Tervbe vették Jászfényszaru köztéri látnivalóinak kötetbe rendezését. Mindemellett pedig érdekes vállalkozásnak ígérkezik – még nem tudják, hogy megvalósítható vagy sem – egy hetven évvel ezelőtt megjelent írás újbóli kiadása. Annak idején, 1944-ben a fényszarui Gyenge Péter: Andris, egy parasztfiú regénye címmel írt könyvet. Hét évtized elteltével már nem csak a történet miatt lehet érdekes a munka, hanem azért is, mert az egykori Jászfényszaru mindennapi életéről ad kordokumentumszerű leírást.