„Dísznövények az utcára, még több gyümölcsfa a kertbe!”
2017. Május 04.

2017. év, azaz már 4. éve fásíthatunk Jászfényszarun:

„Dísznövények az utcára, még több gyümölcsfa a kertbe!”

 

Folytatja Jászfényszaru Város Önkormányzata a 2014-ben megkezdett lakossági fásítási programját Jászfényszarun. Az eddigi tapasztalatok alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a lakosság körében rendkívüli népszerűségnek örvend a program, hiszen az eltelt három évben több mint 7.300 tő növény került kiosztásra több mint 1.200 ingatlanra. Mind a lakosság, mind az önkormányzat hozzáállása példaértékű: a lakosok örömmel és nagy kedvvel ültetik és gondozzák a kapott növényeket, míg az önkormányzat folyamatosan – immáron 4. éve – biztosít keretet költségvetéséből a növények beszerzésére.

Ez szinte egyedülálló az országban.

Jászfényszaru Város Önkormányzat Képviselő-testülete a sikeresség és a hivatalhoz eljuttatott lakossági igények láttán 2017-ben újra meghirdeti a fásítási akciót, gyümölcsfára, dísznövényre.

Gyümölcsfa:

Változás! Idéntől lakóingatlanonként nem 2, hanem maximum 4 db gyümölcsfa igényelhető az alábbi módon:

Akik eddig 1 db gyümölcsfát igényeltek és kaptak, azok maximum 3 db-ot igényelhetnek.

Akik eddig 2 db gyümölcsfát igényeltek és kaptak, azok maximum 2 db-ot igényelhetnek.

Akik eddig nem igényeltek s nem kaptak, azok maximum 4 db-ot igényelhetnek.

A gyümölcsfákat telken és kerítésen belül kell elültetni, és minden igénylés ingatlanonként történik.

 

Díszfák:

Amelyik ingatlan elé az elmúlt években lett dísznövény igényelve, oda 2017-ben csak limitált számban tudunk dísznövényt biztosítani. Ahová még nem lett igényelve, oda megkötés nélkül igényelhető. A dísznövényeket kizárólag az utcára lehet ültetni. Azon telkek elé, ahová az eddig igényelt dísznövények nem az utcára lettek kiültetve (bizonyítottan a hivatal munkatársai által tartott fényképes ellenőrzéssel), oda nem tudunk igénylést elfogadni.

 

A lakosoknak az igényléssel kapcsolatosan az alábbi teendője van:

  1. Az igénylését személyesen vagy megbízott útján lehet leadni.
  2. Az igényelt fát/fákat, bokrot/bokrokat az önkormányzat saját költségvetése terhére beszerzi, kiértesítés alapján térítésmentesen átadja a lakos részére, aki elszállítja.
  3. A kapott növényeket a lakos elülteti, majd gondozza.

 

Fontos!

  • A kérelemben feltüntetett utcai helyszínt a hivatal illetékes munkatársai megvizsgálják, hogy az adott helyre ültetni szándékozott fa vagy bokor a növekedése közben gátol-e megközelíthetőséget, utcasarkoknál gátolja-e a közlekedők kilátását, érintik-e az esetlegesen ott húzódó légvezetékeket, vagy azon utcaszakaszon tervezett-e a közeljövőben valamiféle fejlesztés.
  • A fát/fákat vagy bokrot/bokrokat ültető lakosok vállalják az ingatlanuk elé való elültetést, továbbá az így telepített növények gondozását, locsolását, a lehulló levelek, esetlegesen termések eltakarítását.
  • A lakosok csak saját telkük előtti ültetésre nyújthatnak be kérelmet, más ingatlana elé nem.
  • A megrendelési szakasz lezárta után az Önkormányzat megrendeli a növényeket, majd telefonon történő értesítés alapján megjelölt helyszínen kiosztja azt úgy, hogy a kérelmezők szállítják el a megrendelt növényeket. Erre várhatóan 2017. novemberében kerül sor.

 

Kérelmek beadásának időpontja: 2017. május 1-től 2017. szeptember 15-ig.

 

Kérelmek beadásának módja: Az eddigi tapasztalatok alapján sem az e-mail-en, sem az internetes felületen keresztül történő benyújtás nem bizonyult elég hatékonynak, ugyanis néhány igénylés az igénylő általi elküldést követően nem jelent meg a rendszerünkben. Ezért csak és kizárólag személyesen vagy megbízott útján a Jászfényszarui Közös Önkormányzati Hivatalban a Projektirodán (II. emelet) munkaidőben lehet igényelni a növényeket.

Az igénylés megkönnyítésére formanyomtatványt rendszeresítettünk, melyet kérhetnek a hivatalban, vagy az újságból is ki tudják vágni. A formanyomtatványt kitöltve, aláírva kell hozzánk eljuttatni, mely csak az igénylő aláírásával hiteles.

Érdeklődni a hivatal II. emeletén a Projektirodán lehet nyitvatartási időben.

Gyümölcsfákból csak az általunk feltüntetettekből lehet választani! Dísznövények esetében mi egy javaslatot teszünk. A növények képeit és rövid bemutatásukat az alábbiakban nézhetik meg.

Növénylista>>>

Igénylőlap letöltése>>>